Nu vänder Stockholm trenden

Hej Stockholms golfjuniorer, föräldrar och klubbar!


Tänk vad mycket golf man tänker, andas och planerar under den mörka delen av året när banorna är stängda. Efter ett antal månader av inomhusträning är ni ledare, föräldrar, klubbar och vi som distriktsförbund i full gång att planera den bästa verksamheten för distriktets golfjuniorer. Det blir till sommaren bland annat ett fördubblat antal Minitourtävlingar på fler platser i alla väderstreck – närmare för alla att åka! Vi har startat ett nyhetsbrev, Juniornytt, där vi berättar om aktiviteter och tävlingar och gör djupdyk hos klubbarna i distriktet med intressanta reportage – håll utkik!


Vi höjer oss
Men vi behöver tillsammans intensifiera och förbättra erbjudandet gentemot barn och ungdomar kring idrotten golf. Det är viktigt för sporten och det är viktigt för återväxten ute på klubbarna. SGDF ska med start i år tillsammans med 60 klubbar satsa för att skapa den bästa verksamheten för barn och ungdomar genom att dela med oss av konkreta idéer och koncept till varandra. Vi hoppas därför att ni redan i sommar kommer att märka av en ökad aktivitet på era banor!

När vi stängde och summerade 2019 nåddes vi av nattsvart statistik gällande juniorer i träning och tävling. Då skall vi veta att STHLM ändå mår väl om man jämför med andra delar av landet, men vi upplever stor konkurrens från andra sporter som lockar samma barn och ungdomar som vi önskar nå.

Utmaningarna vi har är ett konstaterat lägre deltagande på tävling, vi vill få in fler tjejer i golfen och vi måste bli bättre på att ta hand om ungdomar vars föräldrar inte spelar golf.


Golf som livslång idrott
Vi vill svänga kulturen och prata idrotten golf. Inte bara golfen som hobby utan en idrott året runt där allsidig träning och målmedvetenhet är en självklarhet. Tränar man på en klubb skall det vara givet att beredas möjlighet att tävla under helgen. Tävlingar finns, SGDF lägger ut och arrangerar ca 70 juniortävlingar per säsong tillsammans med klubbarna.

Några konkreta mål är fler aktiviteter för barn, att minst 20% av starttiderna upptas av ungdomar, gemenskap över ålders- och könsgränser, mentorskap, särskilda juniorrum där de kan trivas en sommarlovsdag mellan hinkarna på rangen glassarna i shopen och att steget är kort till att börja satsa och tävla utifrån sin förmåga.

Vi på SGDF är positiva och ser ljust på framtiden. Under devisen Nu vänder Stockholm trenden jobbar vi och distriktets klubbar för att se övningsområden fulla av juniorer somrarna framöver! En viktig roll vi har är att bygga över klubbgränser. Genom Golftjej STHLM, Golfgrabb STHLM, Golfteam STHLM, Golfteam STHLM plus, Paragolf STHLM & vår breda tävlingsverksamhet vänder trenden uppåt redan nu till  säsongen 2020.

Med golfglädje och entusiasm som bas ser vi att vi i Stockholm kan skapa en hållbar förutsättning för våra klubbar att växa och frodas – från Nynäshamn till Åkersberga. Och vi gör det tillsamammans med er – klubbar, ledare, föräldrar och våra fina juniorer!


/ SGDF:s Idrottssektion